Αγαπητοί συνάδελφοι
Ύστερα από αρκετές συναντήσεις με νομικούς έχουμε να σας ενημερώσουμε τα εξής:
1) Η διαδικασία κοινοποίησης των απαιτήσεων του ΕΟΠΥΥ μέσω της ιστοσελίδας του, κατ' άλλους θεωρείται ως κανονική κοινοποίηση, κατ' άλλους ως μη νόμιμη διαδικασία επίδοσης.
2) Οι αγωγές που πρέπει να γίνουν είναι τέσσερεις: Προσφυγή για Rebate, προσφυγή για Claw back, αίτηση αναστολής για Rebate και αίτηση αναστολής για Claw back.
3) Το κόστος των τεσσάρων αυτών αγωγών σαφώς δεν είναι κατώτερο των 2500 €, ότι και να σας υπόσχονται τώρα.
4) Εαν θεωρηθεί νόμιμη η επίδοση, τα χρονικά περιθώρια κατάθεσης των προσφυγών για rebate και claw back είναι οι: 29-12-13 και 12-1-14 αντίστοιχα.
5) Οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης μπορεί να γίνουν και μετά τις παραπάνω ημερομηνίες.
6) Η προσφυγή συνήθως εκδικάζεται σε 4-5 χρόνια, ενώ η αναστολή εκτέλεσης σε 2-3- μήνες.
7) Η έκβαση των ατομικών προσφυγών εξαρτάται απο τις αποφάσεις που θα έχουν παρθεί στις, αυτόν τον καιρό, εκδικαζόμενες προσφυγές των Ενώσεων και Φορέων στο ΣτΕ γιά τα rebate και claw back και που κοινοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι.
8) Εαν είναι θετικές οι τωρινές αποφάσεις του ΣτΕ, τότε η προοπτική των ατομικών νομικών ενεργειών για τις προσφυγές και τις αναστολές θα είναι ευοίωνες.
Συνήθως όμως σ' αυτές τις περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις τροποποιούν τον Νόμο και αντικαθιστούν τις διατάξεις με άλλες που έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα, οπότε ξεκινάμε απο το μηδέν.
9) Εάν είναι αρνητικές οι τωρινές αποφάσεις του ΣτΕ, τότε δεν έχουν τύχη και οι ατομικές ενέργειες.
10) Οι αιτήσεις αναστολής δύσκολα γίνονται δεκτές και μάλιστα αφορούν περιπτώσεις όπου ο προσφεύγων αποδεδειγμένα αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Αυτό το «αποδεδειγμένα αδυνατεί» πρέπει να το κρίνει ατομικά ο νομικός σύμβουλος ανάλογα με την πραγματική οικονομική κατάσταση.
11) Εαν γίνει δεκτή μεν η αναστολή, αλλά βγεί αρνητική η απόφαση της ατομικής προσφυγής μετά απο τα 4-5 χρόνια, τότε θα κληθεί ο προσφεύγων να τα πληρώσει όλα μαζί, έντοκα με τον ετήσιο τόκο των 8,5%.
12) Εαν τους επόμενους μήνες αλλάξουν τα απαιτούμενα απο τον ΕΟΠΥΥ προς επιστροφή ποσά (κάτι πολύ πιθανό) , τότε πρέπει να αναπροσαρμοστούν και οι αγωγές, που σημαίνει νέα δικαστικά έξοδα.
Σε γενικές γραμμές θα έλεγε κανείς ότι γιά μεν τα υψηλά απαιτούμενα ποσά αξίζει το ρίσκο των νομικών ενεργειών, για δε τα μικρά ίσως είναι προτιμότερη η αναμονή.
Από τα παραπάνω συμπεραίνει εύκολα κανείς, ότι η απόφαση κίνησης αγωγών είναι καθαρά θέμα υποκειμενικής αντίληψης και ατομικών αντικειμενικών στοιχείων και γι' αυτό τον λόγο η ΠΕΕΒΙ δεν μπορεί να παρακινήσει τους συναδέλφους σε ομαδικές αγωγές, ούτε να υποδείξει νομικό γραφείο.
Αντίθετα η κατάθεση της «εξουσιοδότησης» προς τους ΙΣ για την διαβούλευση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Σπύρος Κραμποβίτης Δήμητρα Μπούτρη